Fiskgratäng med dillsås
4 portioner
600 g torsk-, kolja- eller kummelfilé
Salt
Peppar
Sås
Ca 1 dl fiskvatten (från fisk kokningen)
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk hummer- eller skaldjursfond
2 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
3 msk dill, hackad
Salt
Vitpeppar
Potatismos
500 g mjölig potatis
2 msk smör
1 dl het mjölk
2 äggulor
Salt
Peppar
Garnera med
100 g kräftstjärtar i lag med dill
Gör så här:
Salta och peppra fisken och koka i vatten i 5 min.
Lägg fisken i ugnsfast form .
Skala potatisen och koka tills den blir mjuk, ca 20 min.
Koka upp mjölken tills den blir varm .
Stompa potatisen, tillsätt mjölk, smör, äggulor, salt och peppar. Rör om. Spritsa rosor runt fisken .
Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp samtliga ingredienser till såsen, utom vetemjöl.
Koka upp samtliga ingredienser till såsen, utom vetemjöl.
När såsen är varm, sikta vetemjölet över såsen och rör om så det inte bildas klumpar.
Häll såsen över fisken.
Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 10-12 min, tills moset har fått färg.
Garnera med kräftstjärtar.

Mumsfilibabba!