liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Fiskgratäng med dillsås

Kategori: Fisk, Matrecept, Sås

4 portioner
 
600 g torsk-, kolja- eller kummelfilé
Salt 
Peppar 
 
Sås
Ca 1 dl fiskvatten (från fisk kokningen)
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk hummer- eller skaldjursfond 
2 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
3 msk dill, hackad 
Salt 
Vitpeppar 
 
Potatismos
500 g mjölig potatis 
2 msk smör
1 dl het mjölk 
2 äggulor
Salt
Peppar 

Garnera med
100 g kräftstjärtar i lag med dill
 
Gör så här:
Salta och peppra fisken och koka i vatten i 5 min.
Lägg fisken i ugnsfast form .
 
Skala potatisen och koka tills den blir mjuk, ca 20 min. 
Koka upp mjölken tills den blir varm . 
Stompa potatisen, tillsätt mjölk, smör, äggulor, salt och peppar. Rör om. Spritsa rosor runt fisken .
Sätt ugnen på 200°C.
 
Koka upp samtliga ingredienser till såsen, utom vetemjöl.
När såsen är varm, sikta vetemjölet över såsen och rör om så det inte bildas klumpar. 
Häll såsen över fisken. 
 
Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 10-12 min, tills moset har fått färg. 
Garnera med kräftstjärtar.
Mumsfilibabba!   
Kommentera inlägget här: