liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Choklad biskvier

Kategori: Bakrecept

Ca 40 st
 
Bottnar
400 g Mandelmassa 
3 äggvitor 
2 dl strösocker 
 
Smörkräm
400 g smör rumstempererad 
4 dl florsocker 
4 msk kakao 
1 msk vaniljsocker 
3 msk kallt stark kaffe 
3 äggula 
 
Garnering
400 g ljus Blockchoklad 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassa. Tillsätt äggvitor och strösocker och rör om. Spritsa ut 4 cm cirklar på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Gräddas i ugnen i ca 10-15 min tills dom har fått en gyllenbrun färg. Låt kakorna svalna innan man tar bort kakorna från bakplåtspappret. 
 
Blanda den rumstempererade smöret med florsocker, kakao, vaniljsocker, kaffe och äggulorna. Ställ smörkrämen i frysen ett tag. 
Bred på smörkrämen på kakorna, bre så det blir som en kulle på mitten. 
Ställ kakorna i frysen. 
 
Smält blockchoklad i vattenbad, doppa kakorna i chokladen.  Ställ in kakorna i kylen eller frysen. 
 
Lycka till!
 

Bröd

Kategori: Bakrecept, Bröd

ca 16 st
5 dl vatten
2 dl havregryn

1-2 tsk salt
4 dl 37° vatten
1 pkt (50 g) jäst
2 tsk honung
20 dl mjöl
 
Gör så här; 
Häll 5 dl kokande vatten på havregrynet, salta och låt det svälla i ca 30 min.
Blanda jästen med 4 dl 37° vatten och häll i havregryns gröten. 
Häll i honungen. Häll i mjölet, och det ska vara lite kladdigt. (Skall ej vara som kanelbull deg.)
Låt degen jäsa i 60 minuter under kökshandduk.
Dela degen i ca 16 bitar med hjälp av degskrapan på en  ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Låt brödet jäsa i 30-60 minuter till under kökshandduk.
Gräddas i 250°C i mitten av ugnen, i ca 10 minuter.
Låt brödet svalna på galler.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 

Tomatsoppa

Kategori: Matrecept, Soppa, Vegetariskt

4 portioner
 
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
400 g passerade tomater
6 dl vatten
1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
1 tsk basilika 
1 dl grädde
Salt
(Peppar)
 
Gör så här;
Skala och finhacka lökarna.
Fräs i smöret i smör i en katstrull.
Tillsätt mjölet och rör om.
Häll i passerade tomaterna, buljongtärningen och basilikan.
Låt det koka i 5 minuter.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
 
Serveras gott med hembakat bröd. 
 
Smaklig måltid!