liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Kantarellsoppa

Kategori: Matrecept

2 portioner
 
2 st schalottenlök
300 g kantareller 
Smör
2 dl vatten
1 grönsaksbuljung
2 dl crème fraiche
Grädde
Salt
Svartpeppar
Citronsaft (inte för mycket)
 
Gör så här;
Skala schalottenlökarna och finhacka och sen stek i smör. 
Tillsätt kantarellerna och stek till kantarellerna är till hälften och att vätskan är borta.
Häll i 2 dl vatten och grönsaksbuljongen och låt det småkoka i 20 minuter.  
Häll créme fraiche, en skvätt grädde och liten skvätt citronsaft (lätt att bli för mycket).
Mixa soppa med en stavmixer försiktigt.
Smaka av med salt och peppar.
 
Mumsfilibabba! 
 
 

Fetaostfyllda biffar, champinjonstuvning och klyftpotatis

Kategori: Kött, Matrecept

4 portioner
 
Fetaostfyllda biffar
500-600 g blandfärs
½-1 pkt fetaost på bit
En skvätt grädde
Salt
Svartpeppar
Chili krydda
Cayennepeppar

Klyftpotatis
8 potatisar
Rapsolja
Salt och peppar

Champinjonstuvning
2 askar ´á 250 g champinjoner
2 dl cremé fraiche
Skvätt grädde
Salt
Svartpeppar
 
Gör så här;
Klyftpotatis
Sätt ugnen på 225°C.
Skölj potatis och klyfta potatisen. Blanda potatis med rapsolja, salt och peppar i en bunke. 
Lägg klyftpotatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ i den i ugnen i ca 20 min.
 
Fetaost biffar 
Blanda blandfärsen, grädde, salt, svartpeppar, chili krydda och cayennepeppar med att sila igenom fingrarna. 
Skär fetaosten i stora kuber och linda köttfärsen i kuberna tunt.
Stek med mycket smör tills dom har fått fin färg och är genomstekta.
 
Champinjonstuvning
Skiva champinjonerna och stek i smör tills vätskan är borta.
Salta och pepprea.
Häll i cremé fraiche och grädde och låt det puttra en stund.
 
Mumsfilibabba! 
 
 
 
 

Fylld paprika

Kategori: Kött, Matrecept

4 portioner
 

5 stora paprikor
500 g köttfärs
2 dl grädde
200 g Philadelphia ost
2 dl Cream fraiche
200 g parmesan eller grana padano (jag valde vanilig riven ost)
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Paprikapulver
Cayennepeppar 
Pinjenötter


Gör så här;
Sätt ugnen på 200°C.
Dela och ta ur kärnhuset och lägg på ett galler med grill tills det blir lite färg.
Stek under tiden köttfärsen.
Blanda ihop med 2 dl grädde, Cream fraiche, Philadelphia osten, finriven parmesan ost (halva), salt, peppar och vitlöken.
Och sist med köttfärsen.
Lägg upp i de grillade paprikahalvorna i en långpanna med fyll med blandningen, lägg på sista osten som är kvar och pinjenötterna på.
In med långpannan i ugnen tills osten har fått lite färg. 

Smaklig måltid!