liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Äppeldricka

Kategori: Övrigt

ca 5 liter
 
6 liter äpplen = ca. 3 kg
6 liter vatten
1 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat
5 dl socker
 
Gör så här;
Häll vatten i en 10 liters hink.
Blanda i citronsyra och natriumbensoat. 
Klyfta äpplena i 4 delar (med stjärnhuset) och lägg i vattnet och rör om.
Låt det stå i 3 dygn och rör om en gång om dagen.
Sila av i en saftduk eller en tät sil. 
Blanda i sockret och rör om tills sockret har löst upp sig.
Tappa upp i flaskor. 

 
 

Rimmad julskinka

Kategori: Kött, Matrecept

tar ca 3 timmar

Rimmad julskinka

Griljering;
1 ägg
4 msk stark & grovkornig skånsk senap
Ströbröd
 
Gör så här;
Sätt ugnen på 125°C.
Skölj skinkan under katt vatten, så spadet försvinner.
Lägg ugnsfolie på ugsäker form.
Lägg julskinka, så svålen kommer uppåt.
Kör in ugnstermometer så den hamnar mitten av skinkan.
Gräddas tills innertemperaturen till ca 73°C. 1 kg tar ca 70 minuter.
Viktigt att ta ut den vid 73°, för att den ska bli saftig.

När skinkan är färdig, höj ugnens värme till 225°C.

Låt den svalna en stund när det är färdiggräddad. 
Klipp bort nätet och skär bort svålen. 
Vispa upp ägget i en skål, tillsätt senapen och rör om ordentligt.  
Pensla på senapen på julskinkan och strö på ströbröd.
Gräddas i ca 20 min, tills den har fått fin färg. 
Vänta med att skiva upp skinkan tills den är helt svalt, för att få en saftig skinka.
 
Mumsfilibabba!
 
PS. Jag köpte min efter julhelgen, för då blir kg priset mycket billigare. 
 

Vegetarisk paj i långpanna

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

8-10 portioner
1. Sätt ugnen på 200°C.

Pajskal:
250 g smör
6 dl vetemjöl
6 msk vatten
 
2. Skär smöret i småbitar.
3. Blanda smöret, mjölet och vatten till en deg.
4. Tryck ut degen i en långpanna (ca 30*40 cm för 8-10 bitar).
5. Nagga botten med en gaffel. 
6. Ställ kallt i 15 min.
7. Förgrädda pajskalet ca 10 min i mitten av ugnen.
 
Fyllning - ricotta & kronärtskocka:
250 g (1 ask) körsbärstomater
4/5 dl solroskärnor 
1 burk kronärtskockshjärtan
2 burkar ricottaost (à 250 g)
1 burk grön pesto (á ca 200 g)
5 ägg
2 dl mjölk
Broccoli
 
8. Skär körsbärstomater i hälften.
9. Rosta solroskärnor i en torr och het stekpanna.
10. Häll av marinaden från kronärtskockshjärtan och skär varje i 3-4 delar.
11. Skär broccolin i mindre bitar.
12. Blanda ricottaost med grön pesto, ägg och mjölk.
13. Fyll pajskalet med ricottablandningen.
14. Fördela kronärtskockaona, solroskärnorna, tomaterna med snittytan upp ovan och broccoli.
15. Grädda i mitt i ugnen ca 25 minuter.