Pizza
Kategori: Bakning, Kött, Matrecept, Vegetariskt
4 portioner
Pizzadeg
Alternativ 1
½ pkt jäst
2 dl vatten 37°C
1 msk olja
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
Alternativ 2
Kalljäst
1/4 paket jäst, 25 g
4,3 dl kallt vatten, 430 g
10+1 dl vetemjöl, 660 g
1 tsk salt
Olivolja/raspolja
Tomatsås
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
4 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 nypa salt
½ krm svartpeppar
Gör så här;
Pizzadegen alternativ 1
Blanda jästen med en vattnet.
Blanda alla ingredienser till en slät deg.
Låt degen jäsa i 30-40 min med kökshandduk över.
Kavla ut degen till en tunn botten och lägg på bakplåstspapper på bakplåt.
Sätt ugnen på 225ºC.
Sätt ugnen på 225ºC.
Pizzadegen alternativ 2
1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt 1,5 dl vatten och rör om tills jästen har löst upp sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt och vetemjöl och knåda.
3. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite runt om degen.
Täck över med plastfolie eller tallrik.
Låt degen vila i 30 min.
4. Ta upp degen, tryck ut den och vik in kanterna mot mitten 5 gånger för att få in luft i degen.
Ställ med fliken nedåt i bunke igen.
Låt degen vila i 30 minuter .
5. Upprepa moment 4.
6. Dela degen i fem delar, ca 200-250 g.
7. Lägg degen i fem plastburkar med lock (0,5 liter) med en 1 tsj olivolja/rapsolja i botten.
Ställ pizzadegarna i kylskåpet och låt den kalljäsa över natten eller tills du vill använda dem.
Kan förvaras en vecka i kylskåpet.
8. Ta fram degen en halvtimme innan bakningen och låt stå i rumstempererat utan lock.
9. Sätt ugnen på 225°C.
10. Kavla ut degen och lägg degen på ugnssäkert plåt med bakplåtspapper.
Tomatsås
Finhacka schalottenlöken och pressa vitlöksklyften i en skål.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda om. Bred på pizzadegen.
Lägg på önskad pålägg på pizzan.
Grädda pizzan i ca 20 minuter.
Mumsfilibabba!
Tomatsås, ost, skinka, bacon och champinjoner.