liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Västerbottenpaj med kantareller

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

6 portioner 
Pajdeg
150 g smör
4 dl mjöl (graham, dinkel)
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
 
Fyllning
1 l färska kantareller / 3 dl torkad trattkantareller
3 små schalottenlökar
4 ägg
1,5 dl crème fraiche eller gräddfil
1,5 dl västerbottenost
1 dl hackad gräslök
Peppar

Gör så här;
Om du väljer torkade trattkantareller, blötlägg trattkantareller i vatten i minst 4 timmar, och krama ur så mycket vatten som möjligt. 
Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
Värm ugnen till 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen. Förgrädda i 10-15 minuter.
Bryn delade kantarellern och den hackad lök gyllenbrun.
Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraiche, kantareller, lök, riven västerbottensost samt gräslök.
Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt din västerbottenpaj vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

Gott att servera med färsk sallad. Mumsfillibaba!  
 
 

Saffranspannacotta

Kategori: Bakrecept, Efterrätt

6 portioner
5 dl vispgrädde
2 st gelatinblad
4 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 g saffran
 
Gör så här; 
Lägg gelatinbladen i kallt vattenbad i 5 min. Krama ur vattnet från bladen.
Sjuda grädde, strösocker, vaniljsocker och saffran, tills det är varmt.
Tillsätt gelatinbladen och låt det lösa upp. 
Häll upp 1 dl i fina glas. 
 
Mumsfillibaba! 
 

Saffransbullar

Kategori: Bakrecept

ca 35 st 
 
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (á ½ g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
16 dl Manitoba Cream* (kan använda vanlig vetemjöl eller vetemjöl special)
2 dl russin
 
Fyllning
200 g smör
200 g mandelmassa 
1 tsk kardemumma
 
Till pensling
1 uppvispat ägg
 
Garnering
Pärlsocker
Mandelspån
 
Gör så här;
Låt smöret till fyllningen stå rumstempurerat.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm den tills degspadet är fingervarmt 37°C. 
Smula ner jästen i degspadet.
Häll i saffran, socker, kesella och salt.
Häll i degspadet i en bunke, tillsätt russin och mjöl . Arbeta ihop en deg.
Låt degen jäsa i 45 min.
Blanda smöret, mandelmassan och kardemumma med handen och sila med fingrarna.
Ta upp degen på ett mjölat arbetsbänk och knåda lite grann.
Dela degen i 2 delar med en degspade och kavla ut i en rektangulärt. 
Bred på fyllningen och rulle ihop. Dela 2 cm stora bullar
Lägg bullarna i bullpapper. 
Låt lussekatterna jäsa under kökshandduk i 45 min.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla på bullarna med ett uppvispat ägg.
Strö på pärlsocker och mandelspån. 
Grädda mitt i ugnen i ca10 min.
Låt det svalna på galler övertäckt med en kökshandduk.
 
Lycka till! 
 
*Manitoba Cream är ett mjöl som gör brödet luftigt.