liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Snittar/plockmat

Kategori: Bröd, Kött, Matrecept

Baugett
Vitlöksklyftor
Rapsolja
 
Cocktailtomater
Basilika

 

 
Lufttorkad skinka (eller vad man nu vill ha på)
 
Gör så här:
Skär baguetten  i skivor. 
Blanda pressad vitlök och rapsolja. Pensla på brödskivorna. 
Låt stå i ugnen på 225° i ca 5 min.
 
Skär basilikan i småbitar. 
Dela på cocktailtomaterna, gröp ut stjärnhuset. Skär tomaterna i småbitar, och blanda med basilikan.
Lägg på det på snittarna.
 
Garneras med lufttorkad skinka. 
 
 

Lax och purjolöks paj

Kategori: Fisk, Matrecept

4 portioner
 
Pajdeg
125 g margarin
3 dl mjöl
3 msk vatten
 
Äggstamning 
4 ägg
4 dl mjölk
Salt 
Vitpeppar
 
Fyllning
Purjolök
200 g kallrökt eller gravad lax
dillkvistar
 
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. 
Låt den vila i 30 min i kylskåpet. Jag kavlade ut direkt och la pajdegen i formen och ställde in pajformarna i kylskåpet.
 
Förbered äggstanningen.
 
Strimla purjolöken och skär laxen i små kuber. 
 
När pajdegen har vilat klart i kylskåpet, så pensla på lite av äggstanningen och gaffla lite grann på pajbotten.
Förgrädda pajskalet i 5 min i ugnen på 225°.
Häll i äggstanningen och fyllningen i pajen.
Grädda i 20 minuter till i ugnen.
 
Gott att servera med sallad 
Smaklig måltid 
 

Trattkantarellsoppa

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

4 personer 

1-2 dl torkad trattkantareller 
2 schalottenlökar, finhackad
smör eller margarin
0,5 dl vetemjöl
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljonger
2 dl créme fraiche (inte lätt)
0,5 msk tomatpuré
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Gör så här
Smula sönder det mesta av svampen i handen.
Blötlägg i en skål med 2 dl vatten.
Låt stå i minst en halvtimme. OBS! Vattnet ska användas i soppan senare.
Fräs den finhackade löken i smör i svag värme i några minuter.
Lägg i dem blötlagda, avrunna svampen (krama ur vattnet) och fräs i 5-10 minuter.
Pudra över vetemjölet och rör om.
Späd med vattnet lite i taget, rör så att mjölet löser sig.
Använd gärna vattnet från den blötlagda svampen.
Smula ner buljongtärningarna.
Koka i svag värme i ca 20 minuter.
Vispa ner créme fraiche och tomatpuré.
Smak sätt med salt och peppar.
Smaka av med lite citron (var försiktig. Det kan bli lätt bli för mycket)
Mixa till en slät soppa. 

Garnera med persilja eller gräslök!