liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Chili corn carne

Kategori: Kött, Matrecept

4 Personer
 
1 stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
1-2 st färsk spansk peppar (med kärnor)
500 g köttfärs
500 g krossade tomater
1 burk vita bönor
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Paprikapulver
Ev. chilipulver
 
Gör så här;
Skala och hacka den gula löken. Skala vitlöken och pressa den.
Skölj den färska spanska peppar och finhacka den,
Stek gula löken, vitlöken och spansk peppar.
När löken har fått gyllengul färg, till sätt köttfärsen.
När köttfärsen är tillagad, krydda köttfärsen med salt, vitpeppar, svartpeppar, paprikapulver och ev. chilipulver.
Tillsätt krossade tomaterna och låt det småkoka i några minuter. 
Tillsätt vita bönor.
 
Gott att serveras med ris och sallad. 
 

Lussekatter med kesella

Kategori: Bakrecept, Bröd

ca 35 st 
 
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (á ½ g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
16 dl Manitoba Cream (kan använda vanlig vetemjöl eller vetemjöl special)
2 dl russin
 
Till pensling
1 uppvispat ägg
 
Gör så här;
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm den tills degspadet är fingervarmt 37°. 
Smula ner jästen i degspadet.
Stöt saffran med lite socker i en mortel och tillsätt det i degspadet, tillsammans med socker, kesella och salt.
Häll i mjölet i en bunke och tillsätt degspadet och russin. Arbeta ihop en deg.
Låt degen jäsa i 30-45 min.
Ta upp degen på ett mjölat arbetsbänk och baka ut degen till lussekatter.
Lägg lussekatterna på en plat med bakplåtspapper.
Låt lussekatterna jästa under kökshandduk i 30-45.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla på lussekatterna med ett uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt det svalna på galler övertäckt med en kökshandduk.
 
Lycka till! 
 
*Manitoba Cream är ett mjöl som gör brödet luftigt. 
 
 

Kokostoppar

Kategori: Matrecept

50 g smör
2 ägg
200 g riven kokos
1 dl socker
 
Smaksättning
50 g mörk choklad
eller ½ g saffran
 
Gör så här;
Sätt ugnen 200°.
Förbred en plåt med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran i smöret om man vill ha det. 
Rör samtliga ingredienser i en stor bunke.
Låt det svälla i 5-10 min.
Klicka ut små toppar på bakplåtspappret med hjälp av 2 teskedar, eller använd händerna till för att forma små toppat. Kan vara lite pilligt att få till topparna.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min, tills topparna har fått fin färg.
När kokostopparna har svalnat, så kan man smälta mörk blockchoklad och doppa kokostopparna och kyla ner dom i kylskåpet. 
 
Lycka till!