liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Fish and chips

Kategori: Fisk, Matrecept

4 portioner
 
500 g vit fisk, torskrygg eller kolja
1 dl mjöl
3 ägg
4 dl panko ströbröd
 
Snabbrimmad fisk
50 g salt
1 l vatten
 
Pommes frites 
900 g fast potatis 
2 l olja, frityr-, raps- eller majsolja
Salt
 
Remouladsås
2 dl crème fraiche
2 msk rågad majonnäs
3-4 msk bostongurka
1 msk senap
 
Gör så här:
Snabbrimma fisk
Häll i salt i vattnet och rör om tills saltet har löst upp sig, lägg i fisken.
Låt stå i 35-40 min i kylskåpet. 
 
Pommes frites
Skala potatisen och skiva stavar 1,5-2 cm breda.
Lägg i kallt vatten så stärkelsen försvinner,
ju längre desto bättre, gärna över natten i kylskåpet. 
Häll av vattnet och torka med handduk. 
Pommes frites ska friteras i två omgångar.
Använd tjockbotten kastrull eller fritös. 
Använder du kastrull, tänk på använda hålslev i metall,
och att ha locket till hands om det skulle brinna,
och använd inte fläkten, för lågorna går upp i fläktsystemet.
Släck aldrig med vatten.
Hetta upp oljan till 120°C och koka i 8-10 minuter. 
Lägg pommes frites på hushållspapper på bricka, 
så oljan rinner av, låt dem svalna.
Fritera i omgångar och vänta med att ha i ny omgång
tills temperaturen kommit upp igen.
Höj värmen till 180°C och fritera i omgångar,  i 1-2 minuter,
så det blir frasigt och får lite färg. Vänta med att lägga ny pommes frites
så temperaturen kommer upp igen. 
Lägg pommes frites på hushållspapper så oljan rinner av, 
på en bricka. Salta efter behag. 
Servers snyggt på tallriken eller en mini fritöskorg.

Fisken
Dela fisken i mindre bitar och salta
Panera fisken i mjöl. ägg och sist panko ströbröd. 
Fritera i 180°C i ca 3 minuter, tills det blir krispigt och gyllenbrun. 
 
Såsen 
Blanda samtliga ingredienser. 
Mumsfilibabba!   
Kommentera inlägget här: