liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Falafel

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

ca 32 st
250 g torra kikärtor
2 gula lökar
4 st vitlöksklyftor 
2 salladslök
1 färsk chili
0,5 msk salt
Chilipulver
Cayennepeppar
2,5 dl vatten
1 tsk bikarbonat
1 liter olja, till friteringen
Mjöl
4 ägg
Ströbröd
 
Gör så här:
Blötlägg kikärtorna enligt förpackningen i 8-10 timmar.  Koka kikärtorna i ca 40 min.
Använd rikligt med vatten, tänk att kikärtorna sväller 3 gånger så mycket.
Skala löken och vitlöken.
Mixa lök, vitlök, chilin, salladslöken till en slät massa, lägg i en skål.
Mixa kikärorna i omgångar till grynig massa, späd ut med vattnet. 
Blanda kikärtorna med löksmeten och, bikarbonat och kryddorna i en bunke. 
Smeten ska vara lös. 
 
Fritera i en fritös eller en tjockbotten kastrull. Värm oljan till 180°C.
Använd en stektermometer för att koll på graderna.
Ha locket till hands i fall att det skulle brinna.
Ha ej fläkten på, för elden kan sprida i fläkten. 
Rulla falafeln i små bollar.
Rulla i mjöl, ägg och ströbröd.
Fritera några i tager, använd hålslev i rostfri stål, i ca 4 minuter,
dem ska bli gyllenbruna.
 
Gott att servers i libabröd med sallad & god sås! 
Mumsfilibabba!    
Kommentera inlägget här: