liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Maki

Kategori: Fisk, Matrecept

ca 40 st
 
3 dl sushiris
3,5 dl vatten
0,5 dl risvinäger 
0,25 dl socker
1 msk mirin
1 tsk salt
4-5 ark nori (sjögräsark)
400 g rå lax
½ gurka
2 avokado
50 g wasabi
1 dl sesamfrön, rostad
1 dl japansk soja
1 dl picklad ingefära
1 dl majonnäs
1 msk sriracha 
1 sushimatta
 
Gör så här:
Gör riset så det är klart en timme innan montering. 
Börja med att tvätta riset. Lägg det i en stor bunke och häll på vatten. 
Rör om med händerna och byt vatten i bunken tills vattnet är klart och genomskinligt.
Häll av och låt droppa av ordentligt i en sil. 
 
Koka riset i 3,5 dl vatten (utan salt!) på låg medelvärme i 18 minuter.
Dra av från värmen och låt stå i 15 minuter. Lägg sedan riset i en stor skål. 
 
Blanda risvinäger med socker, salt och mirin till socker- och saltkristallerna löst sig. 
Häll över riset och blanda försiktigt med en fuktig träslev eller slickepott. 
 
Skär lax och gurka i 1 cm breda stavar, gärna lika långa som kortsidan på norin.
Skär avokado i smala klyftor.
 
Blanda majonnäs med sriracha. 
Rosta sesamfröna i stekpanna lätt. 
 
Lägg ett noriark på sushimattan med kortsidan mot dig och den blanka sidan nedåt. 
Lägg tunt lager ris på noriarket, låt 4 cm längst upp vara utan ris.
Strössla över tunnt med sesamfrön.
Lägg på lax, avokado och gurka längs kortsidan. 
Tryck lagomt hårt och rulla ihop.
Fukta den rislösa delen av noriarket med lite vatten och tryck till så rullen håller ihop. 
Gör likadant med alla rullarna, låt stå i kylskåpet i 10 min.
Skär sedan i munsstora bitar. 
 
Gott att servera sushin med soja samt srirachamajonnäs att doppa i!
Crabfish
Räkor & rimmad lax
 
Mumsfilibabba!
Kommentera inlägget här: