Gräddig fisksoppa med räkor och saffran
4 portioner
300 g lax
300 g torsk
500 g räkor med skal
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 morot
½ g saffran
2 msk tomatpuré
3 välmognade tomater
3 dl vitt matlagningsvin
3 dl vispgrädde
Skvätt fiskfond
0,8 l vatten
Svartpeppar
Salt
Rapsolja
1 näve persilja
Aioli
1 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
Några droppar citronsaft
Gör så här:
Gör så här:
Skala räkorna och lägg i en skål i kylskåpet medan du gör soppan.
Skala och hacka vitlök och purjolöken.
Skala och skär moroten i slantar.
Skala och hacka vitlök och purjolöken.
Skala och skär moroten i slantar.
Skölj persiljan och hacka.
Stek purjolök, vitlök och moroten i rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills de är mjuk, utan att de får färg. Höj värmen och tillsätt tomatpuré och tomater och låt det fräsa med i någon minut.
Häll på saffran, vitt vin, fiskfond, grädde och timjan. Koka ihop 7-8 minuter.
Skär fisken 2*2 cm under tiden.
När soppan har kokat klart, smaka av med salt och peppar.
Dra kastrullen av plattan och lägg fisken i soppan.
Lägg på locket och låt dra i 10 minuter, tills fisken är klar.
Tillsätt räkorna och persiljan i slutet, så räkorna får lite värme.
Under tiden fisken tillagas, pressa vitlöken över majonnäsen och droppa i lite citron över.
Stek purjolök, vitlök och moroten i rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills de är mjuk, utan att de får färg. Höj värmen och tillsätt tomatpuré och tomater och låt det fräsa med i någon minut.
Häll på saffran, vitt vin, fiskfond, grädde och timjan. Koka ihop 7-8 minuter.
Skär fisken 2*2 cm under tiden.
När soppan har kokat klart, smaka av med salt och peppar.
Dra kastrullen av plattan och lägg fisken i soppan.
Lägg på locket och låt dra i 10 minuter, tills fisken är klar.
Tillsätt räkorna och persiljan i slutet, så räkorna får lite värme.
Under tiden fisken tillagas, pressa vitlöken över majonnäsen och droppa i lite citron över.
Mumsfilibabba!