liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Västerbottenpaj med kantareller

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

6 portioner 
Pajdeg
150 g smör
4 dl mjöl (graham, dinkel)
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
 
Fyllning
1 l färska kantareller / 3 dl torkad trattkantareller
3 små schalottenlökar
4 ägg
1,5 dl crème fraiche eller gräddfil
1,5 dl västerbottenost
1 dl hackad gräslök
Peppar

Gör så här;
Om du väljer torkade trattkantareller, blötlägg trattkantareller i vatten i minst 4 timmar, och krama ur så mycket vatten som möjligt. 
Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
Värm ugnen till 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen. Förgrädda i 10-15 minuter.
Bryn delade kantarellern och den hackad lök gyllenbrun.
Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraiche, kantareller, lök, riven västerbottensost samt gräslök.
Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt din västerbottenpaj vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

Gott att servera med färsk sallad. Mumsfillibaba!  
 
 
Kommentera inlägget här: