Kardemumma bullar
ca 60 bullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 msk stött kardemumma
ca 860 vete mjöl
Vaniljfyllning:
200 g rumstempererat smör
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3-4 msk vaniljsocker
Eller
Kanelfyllning
200 g rumstempererat smör
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1-2 msk malen kanel
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här;
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Tillsätt salt, kardemumma och strösocker och rör om. Smula ner jästen och rör om tills jästen har löst sig.
Häll degspad i en bunke, och tillsätt nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30-40 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30-40 minuter.
Rör ihop fyllningen.
Sätt ugnen 225°C.
Arbeta degen lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dom till rektanglar ca 30*45 cm.
Fördela fyllningen på degen. Rulla ihop långsidan och dela med en degskrapa ca 2 cm.
Lägg bullarna i bullformar på en plåt. Låt de jäsa under bakduk i ca 30 min.
Vispa upp ägget, och pensla på bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mumsfilibabba!

