Grötbröd
ca 16 st
5 dl vatten
2 dl havregryn
1-2 tsk salt
4 dl 37° vatten
1 pkt (50 g) jäst
2 tsk honung
20 dl mjöl
Gör så här;
Häll 5 dl kokande vatten på havregrynet, salta och låt det svälla i ca 30 min.
Blanda jästen med 4 dl 37° vatten och häll i havregryns gröten.
Häll i honungen. Häll i mjölet, knåde ihop till en deg och det ska vara lite kladdigt.
(Skall ej vara som kanelbull deg.)
Låt degen jäsa i 60 minuter under kökshandduk.
Dela degen i ca 16 bitar med hjälp av degskrapan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa i 30-60 minuter till under kökshandduk.
Gräddas i 250°C i mitten av ugnen, i ca 10 minuter.
Låt brödet svalna på galler.
Låt brödet svalna på galler.
Mumsfilibabba!