liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Chokladpaj

Kategori: Bakrecept

 
ca 10 portioner

Pajskal
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 dl florsocker
70 g smör
1 äggula
1-2 msk vatten

Fyllning
400 g blockchoklad (Jag tog mörk choklad, men jag tror att ljus Blockchoklad är godare. Smaksak!)
1,5 dl grädde
0,5 dl starkt kaffe/espresso (eller någon god likör om du hellre vill det!)

Gör så här:

Rekommenderar att göra pajen 1-2 dagar innan serveringen, pajen blir bättre när den får gott till sig i kylen.
1. Smörj och pudra formen med mjöl.
2. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Blanda ner det kalla smöret i tärningar och hacka samman. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt 1-2 msk vatten om det är för torrt. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
3. Kavla ut degen tunnt på ett lätt mjölat bakbord, klä formen med degen. Picka botten med en gaffel
4. Baka mitt i ugnen i ca 15 minuter tills skalet är klart. Låt skalet svalna.
5. Smält chokladen över ett vattenbad. Koka upp grädde och kaffet.
6. Blanda samman den smälta chokladen med kaffegrädden.
7. Fyll skalet med chokladen och låt svalna något, ställ sedan i kylen tills pajen är helt kall ca en timme.

Servera gärna med lite bär och kanske en klick grädde!

 Jag rekommenderar att göra pajen 1-2 dagar innan serveringen, pajen blir bättre när den får gott till sig i kylen.

Mörk choklad

 Ljus choklad 

Kommentera inlägget här: