liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Trattkantarellsoppa

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

4 personer 

1-2 dl torkad trattkantareller 
2 schalottenlökar, finhackad
smör eller margarin
0,5 dl vetemjöl
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljonger
2 dl créme fraiche (inte lätt)
0,5 msk tomatpuré
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Gör så här
Smula sönder det mesta av svampen i handen.
Blötlägg i en skål med 2 dl vatten.
Låt stå i minst en halvtimme. OBS! Vattnet ska användas i soppan senare.
Fräs den finhackade löken i smör i svag värme i några minuter.
Lägg i dem blötlagda, avrunna svampen (krama ur vattnet) och fräs i 5-10 minuter.
Pudra över vetemjölet och rör om.
Späd med vattnet lite i taget, rör så att mjölet löser sig.
Använd gärna vattnet från den blötlagda svampen.
Smula ner buljongtärningarna.
Koka i svag värme i ca 20 minuter.
Vispa ner créme fraiche och tomatpuré.
Smak sätt med salt och peppar.
Smaka av med lite citron (var försiktig. Det kan bli lätt bli för mycket)
Mixa till en slät soppa. 

Garnera med persilja eller gräslök!

Kommentera inlägget här: