liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Prinsesstårta

Kategori: Bakning, Dessert, Tårta

12 personer
 
Tårtbotten:
6 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk (3%)
3 äggulor
1,5 msk majsena
1,5 msk socker
1,5 msk vaniljsocker
 
Alternativ
 
3 dl marsankräm
4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker 

Fyllning:
9 dl vispgrädde
1,5 dl hallonsylt

Garnering:
300 g marsipan med karamell
1,25 dl florsocker
 
Gör så här:

Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175 °. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Potatismjölet gör kakan extra lätt och luftig. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

 

Vaniljkräm

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.

Alternativ
 
Gör marsankrämenen enligt anvisning på paketet. Låt det kallna, 
Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen. 
 

Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Vispa grädden fast och rör ner 3/4 i den kalla vaniljkrämen. Bred ut gräddblandningen på nästa botten som en kulle och lägg på den tredje botten. Bred resten av grädden runtom och ovanpå kakan i ett tunt lager.

Forma marsipanen till en boll och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter. Den ska täcka hela tårtan. Ta bort det övre papperet och gör ev några snitt i kanten på rundeln så att den går lätt att forma till ett lock. Vänd rundeln över tårtan med hjälp av det undre papperet. Tag bort papperet och jämna till kanterna. Sikta över lite florsocker strax före serveringen. Garnera eventuellt med marsipanrosor.

 

Obs! Tårtan kan förberedas fram till garneringen en dag i förväg. Marsipanen på den färdiga tårtan blir fuktig om den förvaras längre tid i kylskåp och bör läggas på samma dag tårtan ska serveras

Kommentera inlägget här: