Kåldolmar med gräddsås
4 portioner
Kåldolmar
Vitkål (12 stora blad)
400 g blandfärs
1 gul lök
2 ägg
3 msk vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Ljus sirap
Gräddsås
25 g smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
Salt
Gör så här
Kåldolmar
Sätt ugnen på 200°C.
Sjuda vitkålsbladen i saltat vatten i 15 min.
Ta upp vitkålsbladen med hålslev, låt vitkålen svalna.
Skala och finhacka gul lök.
Stek den finhackade löken tills löken blir glansig.
Blanda blandfärs, gul lök, ägg, vispgrädde, salt och peppar.
Lägg en rågad msk med köttfärsblandning på varje vitkålsblad
med roten över köttfärsen och rulla och vik in kanterna,
lägg på en smord ugnsform, ringla över ljus sirap.
Grädda i ca 30 min.
Gräddsås
Smält smöret och tillsätt vetemjöl och rör om.
Tillsätt grädden och sojan, smaka av med salt och skyn
från kåldolmarna när dem är klara.
Gott att serveras med rårörda lingon samt kokt potatis.
Mumsfilibabba!
