liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Svamplasagne

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

4 portioner
12 lasagneplattor
2 liter färsk svamp, t.ex. Karljohan eller trattkantareller (alt. torkad)
1-2 schalottenlök
0,75 dl vetemjöl
8 dl mjölk, 3%
2 dl grädde
2 krm svartpeppar
1 tsk kinesisk soja
1,5 tsk salt
 
150 g Västerbottenost 
 
Gör så här;
Värm ugnen till 225°C.
Blötlägg 2,5-3 dl torkad svamp ca 45 minuter, krama ut vattnet ordentligt
alternativt grovhacka färsk svampen och fräs den med den
finhackade löken tills all vätska ha försvunnit.
Pudra över mjölet och blanda väl.
Späd under omröring med mjölk och grädde. 
Låt det koka på svag värme ca 15 minuter. 
Rör då och då så att det inte bränner fast.
Smaka av med salt, svartpeppar och soja.
 
Bred 1/4 av såsen i en smord ugnssäker form eller liten långpanna.
Lägg lasagneplattor, sås, riven västerbottensost. 
Upprepa ytterligare tre lager.
Avsluta med sås och riven ost.
Gratinera mitten av ugnen ca 30 minuter.
Lägg på ugnsfolie efter 20 min så lasagnen inte brännes vid.
 
Mumsfilibabba!