liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Crème Brûlée

Kategori: Bakning, Dessert

4 portioner
4 äggulor
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver / 1 vaniljtång
4 dl vispgrädde 40%
4 msk rörsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C och gallret längst ned.
Dela vaniljstången och srapa ur vaniljpulvret om du kör med vaniljstång.
Blanda grädde, vaniljpulver och strösocker i en kastrull.   
Sjuda i några minuter på medelhög värme till sockret har smält,
ta bort sedan ev. vaniljstång. 
Låt grädde bli rumstempererad. 
Vispa äggulorna i en rostfri bunke med elvisp.
Häll grädden i en stråle i äggen samtidigt som du vispar.
Viktigt att grädden är rumstempererad, äggulorna kroagulera (äggklumpar)
om grädden är varm.
Häll smeten i måttkanna, och skumma av översta lagret inna du häller i formarna
för att få jämn smet i formarna, för att undvika bubblor.
Ställ formarna i hett vattenbad på ca 2 cm av formarna på en ugnsplåt eller ugnsform, får ej komma vatten i formarna.
Grädda i ugnen i 60 min.
Ta ur formarna från vattenbadet och låt dem svala i rumstemperatur,
och ställ in dem i kylskåpet i 4 timmar. 
Strö över farinsockret och bränn av med en livsmedelsbrännare, tills sockret har smält, eller sätt ugnen på snabbuppvärmningen och grilla högst upp tills sockret smält.
Tänk på att vara försiktig när du bränner sockret, det går fort och blir väldigt varmt. 
 
Mumsfilibba!