Ljummen rotsellerisallad med hasselnötter och mynta
Recept från vegetariska restaurangen Rosengrens Skafferi, Örebro
1 dl hasselnötter
2 dl belugalinser
5 dl vatten
2 lagerblad
4 kvistar timjan
1 rotselleri (ca 650g)
4 msk olivolja
3 msk hasselnötsolja eller olivolja
3 msk vitvinsvinäger
4 msk hackad färsk mynta
Salt och peppar
Gör så här;
Sätt ugnen på 150°.
Häll nötterna på en plåt och rosta i ca 15 min.
Låt svalna och hacka dom sedan grovt.
Blanda linserna i vattnet tillsammans med lagerblad, timjankvistar och lite salt.
Koka upp och låt sjuda i 10-15 min. De ska inte bli helt mjuka utan ha ett visst tuggmotstånd.
Låt svalna något i kokvattnet och häll sedan av.
Koka rotsellerin i rejält saltat vatten i 8-10 min till de mjuknat men fortfarande ha tuggmotstånd.
Blanda de ljumna linserna med olja, vinäger, salt och lite peppar. Tillsätt rotsellerin, nötterna och myntan och blanda försöktigt.
Smaklig måltid