Galette med äpple och mandelkräm
8-10 portioner
3-4 äpplen
1 äggula
½ dl mandelspån
Mördeg
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
4 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 krm bakpulver
1 ägg
Mandelkräm
100 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
½ msk vaniljsocker
½ tsk grovmalen kardemumma
Gör så här
1. Mördeg: Nyp snabbt ihop smör, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver tills det nästan går ihop. Tillsätt ägget och knåda till en deg. Plasta degen och lägg i kylen i ca 2 timmar.
2. Mandelkräm: Vispa mandelmassan mjukt med en elvisp, tills smöret lite i taget.
Tillsätt sedan ägget och rör till en slät kräm. Blanda ned vaniljsocker och kardemumma.
3. Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut mördegen på ett bakplåtspapper till en rund platta ca 30 cm i diameter och lägg på en plåt.
Bred ut mandelkrämen över bottnen till ca 5 cm från kanten.
4. Skär äpplen i skivor och lägg på krämen i ett fint mönster.
Vik sedan in kanterna och pensla med äggula.
Strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Skär slicer när är lite ljummen.

Mumsfilibabba!