Saffransbullar
ca 35 st
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (á ½ g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
16 dl Manitoba Cream* (kan använda vanlig vetemjöl eller vetemjöl special)
2 dl russin
Fyllning
200 g smör
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
Till pensling
1 uppvispat ägg
Garnering
Pärlsocker
Mandelspån
Gör så här:
Låt smöret till fyllningen stå rumstempurerat.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm den tills degspadet är fingervarmt 37°C.
Smula ner jästen i degspadet.
Häll i saffran, socker, kesella och salt.
Häll i degspadet i en bunke, tillsätt russin och mjöl . Arbeta ihop en deg.
Låt degen jäsa i 45 min.
Blanda smöret, mandelmassan och kardemumma med handen och sila med fingrarna.
Ta upp degen på ett mjölat arbetsbänk och knåda lite grann.
Dela degen i 2 delar med en degspade och kavla ut i en rektangulärt.
Bred på fyllningen och rulle ihop. Dela 2 cm stora bullar
Dela degen i 2 delar med en degspade och kavla ut i en rektangulärt.
Bred på fyllningen och rulle ihop. Dela 2 cm stora bullar
Lägg bullarna i bullpapper.
Låt lussekatterna jäsa under kökshandduk i 45 min.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla på bullarna med ett uppvispat ägg.
Strö på pärlsocker och mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i ca10 min.
Låt det svalna på galler övertäckt med en kökshandduk.
*Manitoba Cream är ett mjöl som gör brödet luftigt.
Mumsfilibabba!