liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Risotto

Kategori: Matrecept, Vegetariskt

 
400 g arborioris
1 l fond du chef kyckling
2-3 st schalottenlök
1-3 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
100 g parmesanost 
50 g smör
Ev. färsk timjan
 
Gör så här;
Fräs lök, vitlök och ev. andra kryddor i olivolja i en kastrull med tjock botten. 
Tillsätt riset snabbt efteråt och fräs tillsammans under omrörning i 1 minut, tills riset blir glansigt.
Tillsätt vinet och när det har ångat bort vinet, tillsätt den varma buljongen lite i gången, fyller då på 1-2 buljong åt gången i ca 18 minuter.
När risotton känns klar, det ska finns en viss tuggmotstånd, tillsätt den rivna Parmesanosten och smöret.
Risotton ska vara ganska lös och krämig nu. Smaksätt med salt och peppar.
 
Gott att servera med smörstekta champinjoner.
Bon Appetit! 
 

Curryrisotto
Risotto recept +2 msk curry som krydda
 
 

 
Kommentera inlägget här: