Chokladmuffins med choklad och hallonmousse topping
Recept från vegetariska restaurangen Rosengrens Skafferi, Örebro
Muffins
3 dl mandel
3 ägg
1½ dl dadlar utan kärnor eller torkade, hackade dadlar
1 mogen banan
½ dl kakao
En gnutta salt
Kokosolja till formarna
Chokladmousse
2 mogna avokado
½-1 dl kakao
2 msk honung
1 krm vaniljfrön
Hallonmousse
200 g frysta hallon
2 dl cashewnötter
½ msk färskpressad citron
Zest från 1 citron
1 krm vaniljfrön
Gör så här;
Muffins; Sätt ugnen 175°.
Mixa mandel till mjöl i matberedaren. Häll dem i en bunke.
Hacka dadlarna i mindre bitar. Om dadlarna är torra - blötlägg dem i en liten stund i ytterst lite vatten.
Mixa dadlarna till en relativt slät massa.
Tillsätt samtliga ingredienser i matberedaren och köra tills du får en jämn smet.
Klicka upp i penslade muffinsformar och grädda i ca 12 min.
Låt svalna på galler.
Chokladmousse; Tar ur avokadokärnorna, dela i bitar. Lägg dom tillsammans med kakao, honung och vaniljfrön i matberedare. Mixa till en slät massa. Stanna beredaren med jämna mellanrum och skrapa ner från kanterna. Smaka av. Låt den ligga en stund i kylskåpet.
Hallonmousse; Blötlägg cashewnötter i 2 timmar. Häll av vattnet.
Lägg nötterna i en matberedare och mixa så slätt som möjligt.
Blanda övriga ingredienser i nötkrämen.
Mixa till en slät mousse. Låt den ligga en stund i kylskåpet.
Ganering: Häll moussen i två olika spritspåsar.
Ställ muffinsen på ett fat och spritsa med chokladmoussen och sedan hallonmoussen.