Philadelphiaullar med vanilj
Deg
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt,rumsvarmt smör
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
10 dl vetemjöl
Ägg till pänsling
Pärlsocker
Fyllning
200 g naturell Philadelphiaost
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
ca 2 msk vaniljsocker (smaka dig gärna fram)
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt (ca 37°).
Smula ner jästen och lös upp jästen i degvätskan.
Häll i salt, vaniljsocker, kardemumma i degvätskan och rör om.
Häll degvätskan i en bunka, tillsätt 5 dl mjöl och rör om, tillsätt 3 dl vetemjök och fortsätt och rör om, och sen 2 dl vetemjöl. Den kommer vara ganska lös och kladdig men det är som det ska vara!
Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsplåt (30*40 cm).
Häll ner degen på plåten och tryck ut degen med händerna.
Täck degen med handduk och låt det jästa i 30 min.
Sätt ugnen på 200°.
Rör ihop fyllningen genom att blanda ost, smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en jämn och fin kräm.
Gör små hål i degen med jämna mellanrum (med mjölad tumme) och fyll varje hål med ca 1 tsk vaniljkräm i varje hål.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Låt det svalna och sjär upp i rutor. Frys dom gärna.