liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Rödkålssallad med karamelliserade valnötter

Kategori: Matrecept, Veganskt

Recept från vegetariska restaurangen Rosengrens Skafferi, Örebro
 
Sallad
150 g valnötter
2 msk smör
2 msk socker
½ tsk salt
½ tsk chiliflingor
7 späda innerblad av sovojkål
½ rödkålshuvud
1 mango
½ cantaloupemelon
1 färsk röd chili
En näve färsk myntablad
En näve färsk korianderblad
 
Dressing
1 dl limesaft
1 citrogrässtjälk
2 msk sesamolja
1 tsk soja
1 krm chiliflingor
4 msk oliv- eller solrosolja
 
Gör så här;

Karamelliserad nötterna genom att smälta smör och socker i en stekpanna och tillsätt sedan nötterna. Smaka av med salt och chiliflingor. Använd en träsked och rör om oavbrutet så att nötterna täcks av sockret när de är karamelliseras. Det tar några minuter och bränner lätt vid. Häll över på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka dom grovt.

 
Dressingen; Grovhacka citrongräset. Lägg alla ingredienser utom olja i en stekpanna och reducera på hög värme tills dressingen blir tjock och lite klibbig.  Ta bort pannan från värmen. När dressingen har svalnat , sila ner den i en skål, blanda i olja och ställ den åt sidan.
 
Finstrimla rödkålen samt sovojkålen. Grovhacka mynt- och korianderblad. Skär mangon i i smala stavar. Kärna ur och skala melonen, skär i den i bitar. 
 
Lägg samtliga salladsingredienser inklusive nötterna i en stor skål tillsammans med dressing. Blanda om ordentligt. 
 
Smaklig måltid
 
 
Kommentera inlägget här: