liiasmatochbak.blogg.se

Mat och bakrecept

Philadelphiaullar med vanilj

Kategori: Bakning, Sötebröd

 
Deg
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt,rumsvarmt smör
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
10 dl vetemjöl
Ägg till pänsling
Pärlsocker
 
Fyllning
200 g naturell Philadelphiaost
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
ca 2 msk vaniljsocker  (smaka dig gärna fram)
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt (ca 37°).
Smula ner jästen och lös upp jästen i degvätskan. 
Häll i salt, vaniljsocker, kardemumma i degvätskan och rör om.
Häll degvätskan i en bunka, tillsätt 5 dl mjöl och rör om, tillsätt 3 dl vetemjök och fortsätt och rör om, och sen 2 dl vetemjöl. Den kommer vara ganska lös och kladdig men det är som det ska vara!
 
Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsplåt (30*40 cm).
Häll ner degen på plåten och tryck ut degen med händerna.
Täck degen med handduk och låt det jästa i 30 min.
 
Sätt ugnen på 200°. 
Rör ihop fyllningen genom att blanda ost, smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en jämn och fin kräm.
 
Gör små hål i degen med jämna mellanrum (med mjölad tumme) och fyll varje hål med ca 1 tsk vaniljkräm i varje hål.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över med pärlsocker.
 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. 
 
Låt det svalna och sjär upp i rutor. Frys dom gärna.
 
 
 
Kommentera inlägget här: